Privacy Notice

Last update: 23rd October 2014

INTRODUCTION: NOTICE & CHOICE PRINCIPLE

In accordance with the Personal Data Protection Act (‘the Act’) which became enforceable on 15th November 2013 to regulate the processing of personal information in commercial transactions, The Coffee Bean & Tea Leaf (M) Sdn Bhd and/or its subsidiaries/associate companies/related companies/entities, whether related or associated now or at a future date (hereinafter collectively referred to as ‘the Company’, ‘our’, ‘us’ and/or ‘we’) is committed to ensure complete compliance with the Act.

Please read this Privacy Notice to understand how we use the personal information we may collect from you.

For the purpose of this notification, the meaning assigned to the word ‘TCB Holder’ means ‘The Coffee Bean Card Holder’.

 

TYPE OF PERSONAL INFORMATION WE COLLECT

 

Generally, we need to collect and process your personal information for purposes of executing a contract to which you are/may be a party to, in order to perform the following in an efficient and effective manner:

  1. To manage your membership as an existing or potential TCB Holder and its equivalent; or
  2. To manage your account details when you enter or log into our website; or
  3. To manage your order(s) online or by phone; or
  4. To manage any additional information provided by you to us from time to time in connection with feedback and survey related to our Products & Services, contest participation or promotion inquiry.

The personal information collected by us may include, but not limited to, the following:

  • Contact Information such as Name, Date of Birth, NRIC Number or Passport Number, Home/Postal Address, Contact Numbers, Gender, Nationality, Marital Status;
  • Financial Account Information such as Credit/Debit Card Numbers and other payment information (including associated billing addresses and expiration dates contained therein);
  • Personal Interests and Preferences to help us tailor offerings of our Products and/or Services which would suit you best;
  • Any other personal data required for the purposes as set out below.

 

HOW DO WE USE YOUR PERSONAL INFORMATION

 

We will be using your personal data to discharge our obligations. Specifically, the purpose for which your personal data may be used and further processed includes, but not restricted to, the following:

  • Process, manage and approve your application of TCB membership and its equivalent;
  • Offer promotions and/or perks which you are eligible for under TCB membership and its equivalent;
  • Manage the use of our facilities and management of our events;
  • Facilitate access to and use of the website and mobile services including your accounts and program participation;
  • Confirm, update and/or monitor on your spending pattern and choice for internal marketing analysis;
  • Identify and (if possible) prevent fraud (if any);
  • Maintain customer database and customer service related processes;
  • Conduct research including but not limited to, historical and statistical record keeping purposes;
  • Communicate with you about our brands, products, services, upcoming events, contests, promotions, advertising, marketing and commercial materials including co-branded offers/partner offers*;
  • Communicate to you via Points Summary Statement, E-statement, Short Messaging Service (SMS) blast, Tele-marketing or E-mail blast*;
  • Identify you in published information about our events in which you have taken part of we are organizing;
  • Ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for you and your computer and/or device;
  • Comply with our legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
  • For internal records management of the Company, including troubleshooting data.

Other than what is stated above, we will not use your personal data for any other unrelated purpose.

* Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from the Company, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may select the “unsubscribe” option provided in the Company’s email blasts/SMS blasts or they may contact the Company at the details provided below.

 

HOW IS YOUR PERSONAL INFORMATION COLLECTED

 

Most, if not all, of your personal information was obtained from you, either from the following sources or from any other information you provided:

  • From you, when you voluntarily submit any forms to us or to third party service provider(s) engaged by us, during any promotional or marketing events of our products and/or services;
  • From you, when you send any emails or correspondences to us which includes your personal data;
  • From you, when you interact with us through social media channels.

In some instances, your personal data may have been obtained from external sources including, but not restricted to, the following:

  • From your browser, when you visit and/or register with our website and your browser interactswith us via our website;
  • From our agents;
  • From third party service providers and any other future third parties in relation or incidental to the above.

 

YOUR RIGHTS TO ACCESS AND UPDATE YOUR PERSONAL INFORMATION

 

You may request to access, update or change your personal information. To exercise your rights, you have the following options:

  1. Obtain and submit the Request for Access/Update of Personal Data Form to:

    Customer Service Representative
    Contact Number : +603 – 9200 1833
    Fax Number : +603 - 9200 1822
    E-mail Address : customerservice@coffeebean.com.my
  2. Log in to your www.coffeebean.com.my account, if you have one, and visit the profile management section to update your personal details.

Any request to exercise your rights shall be administered as per the Act. Please be informed that pursuant to the Act, your request may be rejected in certain circumstances.

 

DISCLOSURE OF YOUR PERSONAL INFORMATION TO THIRD PARTIES

 

Your personal data will be kept confidential but it may be provided or disclosed to third parties for the purposes stated above in limited ways. Whilst we do not disclose your information to any third parties unless it is within the ambit of permitted disclosures under prevailing laws/guidelines and/or you have consented to such disclosure, we may disclose your information to the categories of parties as listed below (not restricted to):

  • Our Business Partners including online business affiliates, retailers, distributors, agents, merchant that provide, supply, distribute or deal in general with our services or products in connection with our business and in relation to our loyalty programs and other programs;
  • Our Data Processor such as WorldCard Services Sdn Bhd;
  • Our Professional Advisors including lawyers, accountants, auditors, and/or other professional consultants on a need to know basis for the purposes of providing their services/advices to us;
  • Our Agent or Contractors acting on our behalf or appointed by us to act on our behalf, including third party marketing companies or entities;
  • Third party service providers and any other future third parties that we may contract with.

We will ensure that reasonable steps are taken by the above categories of parties to protect or maintain confidentiality of your information that we may disclose to them.

 

PROVISION OF PERSONAL INFORMATION

 

As a Member of TCB Card/a potential Member of TCB Card or its equivalent, you have the right to decide what information that you wish to provide. However, please be informed that some of the information that we requested for are obligatory information for us. In the event if you choose not to provide and/or fail to supply us with such personal data, we will not be able to perform the following:

  1. To manage your membership as an existing or potential TCB Holder and its equivalent; or
  2. To manage your account details when you enter or log into our website; or
  3. To manage your order(s) online or by phone; or
  4. To manage any additional information provided by you to us from time to time in connection with feedback and survey related to our Products & Services, contest participation or promotion inquiry.

Accordingly, if you decide not to provide the obligatory information to us, please note that it may necessarily mean that your application or request to us may not be accepted/acted upon and/or we will not be able to provide the full range of services/benefits.

We reserve the right to review and/or amend this Notice from time to time and will communicate such changes along with the updated Policy on our website, and/or other appropriate communication means as may be determined by us.

Nothing in this Privacy Notice shall limit the rights of The Coffee Bean & Tea Leaf and its Members/potential Members under the Personal Data Protection Act 2010.

 

Notis Privasi

Kemas kini terakhir: 20hb Oktober 2014

 

PENGENALAN: PRINSIP NOTIS DAN PILIHAN

Selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi (‘Akta berkenaan’) yang telah berkuat kuasa pada 15hb November 2013 untuk mengawal pemprosesan data peribadi dalam transaksi-transaksi komersil, The Coffee Bean & Tea Leaf (M) Sdn Bhd dan/atau anak-anak syarikat/syarikat-syarikat sekutu/syarikat-syarikat yang berkaitan/entiti-entitinya, sama ada yang berkenaan atau berhubung kait pada waktu kini atau di masa akan datang (selepas ini dirujuk sebagai ‘Syarikat’ secara kolektif, ‘kita’, dan/atau ‘kami’) adalah komited untuk memastikan pematuhan yang sepenuhnya dengan Akta berkenaan.

Sila baca Notis Privasi ini untuk memahami bagaimana kami menggunakan data peribadi anda yang kami kumpul.

Untuk tujuan notifikasi ini, maksud yang diberikan kepada perkataan ‘Pemegang TCB’bermaksud ‘Pemegang Kad The Coffee Bean’.

 

SENARAI DATA PERIBADI YANG KAMI KUMPUL

Secara amnya, Syarikat perlu mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk melaksanakan satu kontrak di mana anda adalah/mungkin menjadi suatu pihak bagi tujuan seperti yang berikut dalam cara yang efisien dan efektif:

  1. Untuk menguruskan peranan anda sebagai seorang Pemegang Kad TCB atau bakal Pemegang Kad TCB dan mana-mana yang bersamaan dengannya; atau
  2. Untuk menguruskan maklumat akaun anda apabila anda membuka atau log masuk ke laman sesawang kami; atau
  3. Untuk menguruskan pesanan anda melalui laman sesawang atau melalui panggilan telefon; atau
  4. Untuk menguruskan apa-apa maklumat tambahan yang diberikan oleh anda kepada kami dari masa ke semasa yang berkaitan dengan maklum balas dan bancian Produk & Perkhidmatan, penyertaan peraduan atau pertanyaan promosi.

Data peribadi anda yang dikumpulkan dan diproses oleh kami, adalah termasuk, akan tetapi tidak terhad kepada:

  • Maklumat untuk Dihubungi seperti Nama, Tarikh Lahir, Nombor Kad Pengenalan atau Pasport, Alamat Rumah/Surat-Menyurat, Nombor-nombor untuk dihubungi, Jantina, Kewarganegaraan, Status Perkahwinan;
  • Maklumat Akaun Kewangan seperti Nombor Kad Kredit/Debit dan lain-lain maklumat yang berkaitan dengan pembayaran (termasuk alamat bil yang berkaitan dan tarikh luput yang tercatat);
  • Kepentingan peribadi dan pilihan anda untuk membantu kami membuat penyesuaian penawaran untuk Produk dan/atau Pilihan yang paling sesuai untuk anda; dan/atau
  • Apa-apa data peribadi yang diperlukan untuk tujuan yang disenaraikan di bawah.

 

BAGAIMANA KAMI AKAN MENGGUNAKAN DATA ANDA

Kami akan menggunakan data peribadi anda untuk melaksanakan kewajiban kami. Secara khususnya, tujuan bagi yang mana data peribadi anda mungkin akan digunakan dan diproses selanjutnya adalah termasuk, tetapi tidak terhad kepada, yang berikut:

  • Untuk menilai permohonan anda berkenaan dengan keahlian TCB dan yang bersamaan dengannya;
  • Untuk menawarkan promosi dan/atau faedah di mana anda layak untuk menikmatinya di bawah keahlian TCB dan yang bersamaan dengannya;
  • Untuk menguruskan penggunaan kemudahan kami dan pengurusan acara kami;
  • Untuk memudahkan aksesan dan penggunaan servis laman sesawang dan mobil berkenaan termasuk akaun anda dan penyertaan program;
  • Untuk mengesahkan, mengemaskini dan/atau memantau corak dan pilihan perbelanjaan anda untuk analisis pemasaran dalaman;
  • Untuk mengenalpasti dan (jika boleh) mengelakkan penipuan (jika terjadi);
  • Untuk penyelenggaraan pangkalan data pelanggan dan proses perkhidmatan pelanggan yang berkaitan;
  • Untuk tujuan penyelidikan termasuk, tetapi tidak terhad kepada pemeliharaan dan penjagaan rekod-rekod sejarah dan statistik;
  • Untuk menghubungi anda berkenaan pelbagai jenama, produk, perkhidmatan, acara akan datang, peraduan, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersial yang kami rasa dapat menarik minat anda*;
  • Untuk berkomunikasi dengan anda melalui Penyata Rumusan Mata, E-penyata, bagas Sistem Pesanan Ringkas (SMS), telepemasaran, atau bagas E-mel*;
  • Untuk mengenalpasti anda di dalam maklumat yang telah diterbitkan dalam acara kami di mana anda telah mengambil bahagian atau kami sedang anjurkan;
  • Untuk memastikan kandungan laman web kami dipamerkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti anda; dan
  • Untuk pengurusan rekod dalaman Syarikat, termasuklah penyelesaian masalah data.

Selain dari apa yang tersebut di atas, kami tidak akan menggunakan data peribadi anda untuk apa jua tujuan lain yang tidak berkaitan.

* Dalam keadaan anda telah menunjukkan persetujuan anda untuk menerima laporan kemaskini tentang pemasaran dan promosi daripada Syarikat, anda boleh pilih keluar daripada menerima bahan pemasaran atau promosi tersebut pada bila-bila masa. Anda boleh memilih pilihan “unsubscribe” yang dibekalkan dalam bagas e-mel atau SMS yang dihantar oleh Syarikat atau anda boleh menghubungi Syarikat melalui butir-butir yang dibekalkan di bawah.

 

BAGAIMANAKAH DATA ANDA DIKUMPULKAN?

Kebanyakannya, jika bukan kesemuanya, data peribadi anda telah diperoleh dari anda, sama ada dari sumber-sumber berikut atau dari apa-apa maklumat lain yang dibekalkan oleh anda:

  • Daripada anda, ketika anda dengan sukarelanya menghantar apa-apa borang kepada kami atau pembekal perkhidmatan pihak ketiga yang dilantik oleh kami; semasa mana-mana acara promosi atau pemasaran produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kami;
  • Daripada anda, apa-apa e-mel atau surat-menyurat yang dihantar kepada kami yang mana termasuk data peribadi anda;
  • Daripada anda, apabila anda berinteraksi dengan kami melalui laman sosial.

Dalam keadaan-keadaan tertentu, data peribadi anda mungkin diperoleh daripada sumber-sumber luaran yang termasuk, tetapi tidak terhad kepada yang berikut:

  • Daripada pelayar internet anda, ketika anda melawat laman web kami dan pelayar anda berinteraksi dengan kami;
  • Agen kami;
  • Pembekal-pembekal khidmat pihak ketiga dan mana-mana bakal pihak ketiga lain yang berhubung atau bersampingan dengan perkara di atas.

 

HAK ANDA

Anda boleh meminta akses kepada dan meminta pembetulan dibuat pada data peribadi anda. Untuk melaksanakan hak anda, anda mempunyai pilihan-pilihan berikut:

  1. Mendapatkan dan meminta Borang Permintaan Untuk Mengakses/Mengemaskini Data Peribadi kepada:
    Wakil Khidmat Pelanggan
    Nombor Telefon : +603 – 9200 1833
    Nombor Faks : +603 – 9200 1822
    Alamat E-mel : customerservice@coffeebean.com.my
  2. Log masuk ke dalam akaun anda di www.coffeebean.com.my, sekiranya anda mempunyai akaun, dan masuk ke bahagian pengurusan profil untuk mengemaskini maklumat peribadi anda.

Apa-apa permintaan untuk melaksanakan hak-hak anda akan ditadbir mengikut Akta berkenaan. Sila dimaklumkan bahawa selaras dengan Akta berkenaan, permintaan anda boleh ditolak dalam keadaan-keadaan tertentu.

 

KEPADA SIAPA YANG KAMI BOLEH MENDEDAHKAN MALUMAT ANDA

Data peribadi anda akan dirahsiakan akan tetapi boleh diberikan atau didedahkan kepada pihak-pihak ketiga bagi tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di atas. Walaupun kami tidak akan dedahkan maklumat anda kepada mana-mana pihak ketiga melainkan ia berada dalam lingkungan pendedahan yang dibenarkan di bawah undang-undang/garis-garis panduan yang sedia ada dan/atau anda telah memberikan persetujuan bagi pendedahan sedemikian, kami boleh mendedahkan maklumat anda kepada pihak-pihak seperti yang disenaraikan di bawah ini (yang tidak terhad kepada):

  • Rakan Kongsi Perniagaan kami termasuk sekutu perniagaan atas talian, peruncit, pengedar, agen, saudagar yang menyediakan, membekal, mengedar atau berurusan secara umum dengan perkhidmatan atau produk kami yang berkaitan dengan perniagaan kami dan yang berhubung dengan program-program kesetiaan dan program-program lain;
  • Pemproses Data kami seperti Worldcard Services Sdn Bhd;
  • Penasihat-penasihat Profesional kami termasuk peguam-peguam, akauntan-akauntan, juruaudit-juruaudit, dan/atau konsultan-konsultan profesional atas dasar perlu tahu bagi tujuan untuk membekalkan perkhidmatan/nasihat mereka kepada kami;
  • Ejen atau para Kontraktor yang bertindak bagi pihak kami atau dilantik oleh kami, termasuk syarikat pemasaran pihak ketiga atau entiti-entitinya;
  • Pembekal-pembekal khidmat pihak ketiga dan mana-mana pihak ketiga yang lain yang bakal kami mungkin berkontrak.

Kami akan memastikan agar langkah-langkah munasabah diambil oleh kategori pihak-pihak yang tersebut di atas untuk melindungi atau mengekalkan kerahsiaan maklumat anda yang kami mungkin dedahkan kepada mereka.

 

MENGEHADKAN PEMPROSESAN DATA PERIBADI ANDA

Walaupun, seperti yang dinyatakan di atas, kami memproses data peribadi anda hanya bagi tujuan yang berkaitan dengan pengurusan peranan anda sebagai Ahli Kad TCB/bakal Ahli Kad TCB atau yang bersamaan dengannya bersama pihak kami, jika, data peribadi anda diproses bagi apa jua tujuan lain (dengan persetujuan anda), anda berhak untuk meminta kami untuk menghentikan pemprosesan sedemikian. Anda boleh melaksanakan hak ini dengan menghubungi Pegawai yang disebutkan di atas. Hak ini dilanjutkan untuk menghentikan pemprosesan data peribadi anda yang berhubung kait dengan data peribadi lain-lain orang.

 

PERUNTUKAN BERHUBUNG MAKLUMAT

Sebagai seorang Ahli Kad TCB/bakal Ahli Kad TCB, anda berhak untuk memutuskan maklumat apakah yang anda ingin berikan. Walau bagaimanapun, sila dimaklumkan bahawa ada di antara maklumat yang kami pinta adalah maklumat wajib bagi kami. Sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan dan/atau gagal untuk memberikan maklumat yang diwajibkan kepada kami, kami tidak akan dapat melaksanakan perkara-perkara yang berikut:

  1. Untuk menguruskan peranan anda sebagai seorang Pemegang Kad TCB atau bakal Pemegang Kad TCB dan mana-mana yang bersamaan dengannya; atau
  2. Untuk mengu1ruskan maklumat akaun anda apabila anda membuka atau log masuk ke laman sesawang kami; atau
  3. Untuk menguruskan pesanan anda melalui laman sesawang atau melalui panggilan telefon; atau
  4. Untuk menguruskan apa-apa maklumat tambahan yang diberikan oleh anda kepada kami dari masa ke semasa yang berkaitan dengan maklum balas dan bancian Produk & Perkhidmatan, penyertaan peraduan atau pertanyaan promosi.

Begitu juga, jika anda memutuskan untuk tidak memberikan maklumat yang diwajibkan kepada kami, sila dimaklumkan bahawa ia mungkin bermakna yang permohonan atau permintaan anda kepada pihak Syarikat mungkin tidak akan diterima/diambil tindakan dan/atau pihak Syarikat tidak akan dapat memberikan rangkaian penuh perkhidmatan/ faedah.

Syarikat berhak untuk menyemak semula dan/atau meminda Notis ini dari masa ke semasa dan akan memaklumkan mengenai perubahan sedemikian bersama dengan Dasar yang telah dikemaskini di laman sesawang Syarikat, dan/atau lain-lain bentuk komunikasi yang sewajarnya sebagaimana yang akan ditentukan oleh Syarikat.

Tiada apa pun dalam Notis ini yang akan mengehadkan hak-hak Syarikat dan Ahli Kad TCB/bakal Ahli Kad TCB di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010.